Domaći kajmak

  • 0

Domaći kajmak

Category : BCF blog

Kajmak je kremasti mliječni proizvod, sličan zrnatom siru, a priprema se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj, Bliskom istoku, centralnoj Aziji, Iranu, Afganistanu i Indiji. Priprema se od mlijeka bivola na istoku i kravljeg mlijeka na zapadu.

Tradicionalna metoda izrade kajmaka je da se mlijeko pusti da sporo zavrije, a onda ga se pusti da vrije oko 2 sata na laganoj vatri. Nakon što se ugasi vatra, skine se vrhnje i ostavi da se ohladi i lagano fermentira nekoliko sati ili dana. Kajmak ima veliku količinu mliječne masti, oko 60%. Mekane je, kremaste konzistencije i blago kiselog ukusa. Razlikuju se mladi kajmak blažeg i stari kajmak oštrijeg okusa i žućkaste boje. Poslužuje se uz kruh ili lepinju i meso s roštilja, osobito pljeskavicu.

Recept za kajmak

Potrebno je:

  • 2 l mleka 3,5 % masnoce
  • 1 l tecne pavlake 38 % masnoce

Priprema:

Uzeti veliku, plitku serpu i u nju sipati mleko i tecnu pavlaku. Pustiti da provri. Kada je provrelo, izmaci i ostaviti da se ohladi. Kada je dovoljno hladno da moze u frizider, poklopiti i ostaviti u frizideru da se potpuno ohladi.

Serpu sa mlekom izvaditi iz frizidera i sa rupicastom kasikom pokupiti kajmak. Kajmak stavljati u manju plasticnu kutiju i jako malo posoliti. Mleko ponovo staviti da se kuva. Kada je kuvano ponoviti isti postupak. To se ponavlja 4-5 puta ili dok ima kajmaka na mleku.

Prvi put ga ima najvise a posle je sve manje i manje.Meni je od ove mere izaslo oko 400 g kajmaka. Sto je serpa sira (veca povrsina) imace te sve vise kajmaka.


Leave a Reply

Albumi s fotografijama